SMAKI ŚREDNIOWIECZA

Utworzono: 06-06-2012

2012.06.17_Smaki_sredniowiecza_JPEG_1.jpg

Muzeum w Lęborku oraz Lęborskie Bractwo Historyczne zaprasza na "Smaki średniowiecza" oraz warsztaty pieczenia chleba.

Plan "Smaków średniowiecza"

sobota 16 czerwca - warsztaty pieczenia chleba od godziny 19.00 do godziny 21.00

niedziela 17 czerwca - wypiekanie chleba od godziny 10.00 do godziny 12.00

niedziela 17 czerwca - prezentacja średniowiecznej kuchni od godziny 13.00 do godziny 17.00

Osoby chcące uczestniczyć w warsztatach zobowiązani są do przesłania zgłoszenia na adres: lbh@rycerze.net ze względu na ograniczoną przestrzeń w baszcie.

Warsztaty do końca sierpnia 2012 roku odbędą się jeszcze trzykrotnie.

 Organizator zastrzega możliwość wprowadzenia zmian do planu, ze względu na warunki pogodowe. Impreza odbędzie się  przy baszcie nr 32 przy skrzyżowaniu ulic Korczaka i Reja. W dniach 16 i 17.06.2012 r. będzie również możliwość zwiedzenia Baszty nr 24 (ul.Derdowskiego) oraz Baszty Nr 24 (ul. Basztowa).

 

Wstęp na imprezy jest nieodpłatny, a "Smaki średniowiecza"  oraz warsztaty pieczenia chleba są współfinansowane ze środków Powiatu Lęborskiego i Gminy Miasto Lębork.

 

"Smaki średniowiecza" o impreza plenerowa, podczas której bractwa rycerskie oraz grupy rekonstrukcji historycznej przygotują dania na podstawie dawnych przepisów i składników dziś często już zapomnianych. Podczas "Smaków średniowiecza" zostanie zaprezentowana kuchnia dawna,
a odwiedzający będą mogli zapoznać się ze sposobami gotowania sprzed kilkuset lat spróbować dania, które zostaną przygotowane. W "Smakach średniowiecza" będą uczestniczyć następujące  grupy Alba Crux z Polic, More Maiorum z Chojnic, Zbrojna Gwardyja ze Świnoujścia, Bractwo Maltańskie ze Szczecina, Kopia Oliwska z Gdańska, Bractwo Ziemi Elbląskiej.

W tym roku nowością będą warsztaty pieczenia chleba, które  odbędą się w sobotę o godzinie 19.00 w baszcie 32. Uczestnicy warsztatów będą mogli przygotować chleb tak jak robiono to w średniowieczu, bez użycia współczesnych środków polepszających. Chleb zostanie przygotowany w sobotę, natomiast wypiekanie zostało zaplanowane na niedzielę na godzinę 10.00.

Warunkiem uczestniczenia w warsztatach jest przyniesienie formy do pieczenia ciasta (tzw. keksówki) oraz miski do wyrabiania ciasta.